MAC Budapest

Women's Hockey Team

2019-ig

A csapat története a 2019/20-as szezonig

 

 

 

1991 decemberében alakultunk, mint Magyarország első női jégkorong csapata. Akkor még Lombardi formula Hockey Club volt a csapat neve, a támogató Lombardi pizzázó után. A vezetőedző szerepét Balogh Tibor töltötte be, aki akkoriban az újpesti csapat utánpótlás edzője volt. A lányok készen álltak, csapatnév és támogató is volt, már csak egy logó hiányzott. Mivel Tibinek akkoriban kötődése volt a Fradihoz is, a logóban a lila és a szürke szín mellett helyet kapott a zöld is. A csapat megalkotta a logóját, ami a mai napig a mezeken díszeleg. Az első edzéseknek az akkoriban még nyitott újpesti jégpálya adott otthont.1994-től lehetőség nyílt az akkor még BS, illetve a mai napig hazai pályául szolgáló Kisstadion jegének igénybevételére. A kezdetekben, női csapat hiányában, sokat utaztak a lányok Szlovákiába, Lévára és Presovba, ahol különböző tornákon vettek részt. 1993-ban alakult meg Magyarország második női csapata az Amazon, Szilassy Béla vezetésével. Innentől kezdve indult el hazánkban a női jégkorong bajnokság.

 

1994-ben először szerveztek saját rendezésű női jégkorongtornát Székesfehérváron. Ebben az évben lett először bajnok a még Lombardi néven ismert csapat. Hiába a siker, a pizzéria nem támogatta tovább a lányokat, így Balogh Tibor feleségének kozmetikája, a Marilyn Szépségszalon vette át a szponzor helyét. Ettől kezdve viseli a csapat büszkén a Marilyn Hockey Club nevet. 1994-től egészen 2005-ig, 11 éven keresztül állt a dobogó legfelső fokán a Marilyn Hockey Club. 2006-ban lett először ezüstérmes a csapat, ebben az évben az FTC vitte haza az aranyat. 2007-ben azonban újra a Marilyn nyerte a bajnokságot, majd 2009 és 2010-ben is.Érdekesség, hogy a 2008-2009-es szezonban volt először, hogy két csapatot indított a Marilyn. Ebben a szezonban egyesületünk vitte haza az arany és ezüstérmet is.

 

2011-ben új korszak köszöntött a Marilyn életébe. Az újpesti klub helyét a MAC Budapest, míg Balogh Tibor vezető edző helyét Kis András vette át.

2012-től újra két csapatot indított a Marilyn. (Az A csapat az OB I, míg a B csapat az OB II bajnokságban szerepelt.) 2013-ban csatlakozott a csapathoz Jan Bylesjö (egykori serdülő korosztályos vezetőedző) másodedzőként.

2014-ben újra győzelemre vezették a csapatot az OB I-es bajnokságban.

Ennek eredményeként a Marilyn részt vehetett az utoljára megrendezésre kerülő BEK (Bajnokok Európa Kupája) tornán Bolzanoban.

 

2015 óta a Marilyn az osztrák másod ligában, a DEBL-ben is képviselteti magát. OB II-es csapatunk a 2015-2016-os szezonban szerezte meg első aranyérmét. A 2016-os év ezáltal az öröm és a bánat éve is volt a Marilyn számára. A bánaté, mert elvesztettük egyik barátunkat, a csapat oszlopos tagját, kapusunkat, Bögi Piroskát. Életének 31. évében hunyt el, nyugodjon békében. 33-as számú meze a Marilyn Hockey Klub tiszteletének jeléül, a csapatban visszavonultatott mezszámnak minősül. 2016-ban indított először, nagy létszám miatt három csapatot a Marilyn.

2017-ben újabb változás jött, az edzői stáb teljesen megújult, vezetőedzőnk Inglis Márton lett, segédedzőként pedig testvére, Inglis Ákos, és Both Lóránd csatlakozott a csapathoz. A 2017/2018-as szezonban mind a három bajnokságban eredményesen zárta a szezont a Marilyn. OB I-ben ezüstéremmel a nyakában hagyta el a jeget Marilyn A csapatunk. OB II-ben Marilyn A és Marilyn B csapatunk is képviseltette magát. Marilyn A csapatunk első, míg B csapatunk az ötödik helyen végzett. DEBL-ben csapatunk egészen a Final Four-ig jutott, ahol a 4. helyen végzett a bajnokságban.

Az egyesületünk a 2018/19-es szezonban a magyar U25-ös bajnokságban, az OB I-ben is indul, ezek mellett az osztrák bázisú DEBL bajnokságban is részt vesz önálló csapatként, az EWHL bajnokságban pedig az FTC-Telekom csapatával egyesülve Budapest U25 Select néven szerepelnek.

 

Marilyn-es lányok a válogatottban

 

Büszkén tekinthetünk a Marilyn Hockey Club és a női jégkorong válogatott közti kapcsolatra.

1997-ben került megrendezésre az első barátságos felnőtt női jégkorong válogatott meccs, Nagy-Britannia ellen. Négy sorból csupán egyetlen sor kivételével, minden lány a Marilyn Hockey Club játékosa volt.
2001-ben rendezett Magyarország először női vb selejtezőt Székesfehérváron és Dunaújvárosban, ahol nyolc csapat vett részt. Ezután érte el azt a szintet a női jégkorong, hogy a lányok jelentkezhettek fiú csapatokba. Szuperminitől egészen serdülő korosztályig játszhatnak a fiúk között a lányok. A MAC Budapest jégkorong csapata így több U18-as és felnőtt női válogatott játékost is nevelt, köztük Pintér Lili, Pintér Hanna, Kiss Andrea, Medgyes Dorottya, Somogyi Vivien, Rónai Alexandra,  Szick Dorka, Fodor Lili, egykor a Marilyn csapatát erősítették, illetve ide sorolhatjuk még Trencsényi Kittit, Köles Katát, Kreisz Emmát és Seregély Mírát, akik jelenleg is a Marilynben játszanak. De nem csak a MAC fiú csapataiból érkeznek a lányok a Marilynbe, az újpesti, székesfehérvári klub, a Fradi és a KSI mellett még más csapatokból is jönnek játékosok, és játszanak a Marilyn színeiben. Közülük is jó néhányan képviseltetik magukat az U18-as valamint a felnőtt jégkorong válogatottban. Edzőnk, Kis András jelenleg is a női U18-as jégkorong válogatott edzője.